Luftrenare för alla hem

Vi svenskar tillbringar mycket tid inomhus, framförallt under den kalla delen av året. I Sverige har vi en mycket bra standard på våra boenden och Sverige är inte speciellt förorenat. Luften inne i din bostad kan trots det vara dålig och du kan behöva göra något åt det. Läs mer online om vad du kan göra för att få bättre luft.

Radon

En av de vanligaste orsakerna till dålig, eller till och med skadlig, luft i svenska bostäder är radon. I vissa delar av Sverige är radon från marken vanlig. De material som använts för att bygga din bostad kan också orsaka radon i inomhusluften. Förekommer det radon i området där du bor bör du mäta radonhalten i inomhusluften. Radon i inomhusluften går att få bort med luftrenare.

Annat som ger dålig luft

Bor du i en storstad eller nära en stor väg kan avgaser från bilar ta sig in i din bostad och orsaka en dålig inomhusmiljö. Även om det inte finns trafik i närheten av din bostad kan du ha dålig luft i din bostad. Mögel kan till exempel ge dig så dålig luft att du blir sjuk. Upplever du att luften i din bostad är dålig finns det saker du kan göra för att åtgärda problemet.