Säkerhet i hemmet

Du vill känna dig säker i ditt hem. Men det är oftast i hemmet som olyckor sker, varje år skadas tusentals personer i hemmet och många gånger kunde olyckan förhindrats med rätt säkerhetstänk. Är du osäker på om ditt hem är tillräckligt säkert? Ta en titt på vår lista och jämför med ditt boende. Saknas något?

Räcken

I gamla hur är oftast räcken vid trappavsatser lägre samt att handledare sitter endast på en sida. Idag rekommenderas det att räcken vid avsatser och längsmed trappen är minst 900 mm höga. Det minskar risken att ramla över kanten. På nätet kan du köpa standardmått som uppfyller Boverkets krav men även beställa unika detaljer och mått som överstiger standarden. Om du funderar på att byta ut ditt gamla räcke kommer du att märka att en detalj som du tidigare aldrig reflekterat över, faktiskt har stor inverkan på hur trappen och rummet upplevs.

Brandvarnare

Alla hem ska ha fungerade brandvarnare. Det finns enkla modeller som reagerar på värme och ämnen i röken samt högteknologiska varianter som meddelar dig via SMS och även läser av koldioxidläckor samt andra giftiga gaser. En del brandvarnare samtalar med varandra, om en börjar tjuta så tjuter alla. Det borde finnas i brandvarnare i varje sovrum, nära köket, i hallen samt rum som ligger långt borta från huvuddelen av huset. Batterierna ska testas en gång om året och bytas när brandvarnaren signalerar att batterierna håller på att dö.

Brandsläckare

En brandsläckare i närheten till köket eller ståendes i hallen är att rekommendera. De som är enklast att använda och fylla på är pulversläckare. Se dock till att hålla koll på bäst-före-datumet. Du kan kontakta din lokala brandstation för att testa din brandsläckare eller för att fylla på den.