Säkra byggmaterial till hemmet

När du renoverar eller bygger ett nytt hem till dig och din familj vill du så klart att materialen du använder är säkra och hållbara. Det finns fortfarande massor med material där ute som är av sämre kvalité, en del bara dåliga och andra rent av farliga. Men det finns också många bra produkter som du gärna kan använda lite mer av för ett säkrare och hållbarare hem.

Kakel

Ett av de hållbaraste materialen du kan ha som ytskikt är kakel. Livslängden och framställningen gör det också mer miljövänligt än tapeter eller målarfärg. Du kan köpa kakel på nätet till bra priser och det klassas ändå som en lyxvara i hemmet. Ett kök eller badrum med kakel klassas högre än de som saknar det. Genom att klä väggarna med kakel får du en yta som är tålig och lätt att torka av.

Hygroskopisk isolering

De vanligaste isoleringsmaterialen i våra hem är sten- och mineralull som är ickehygroskopiska. De suger upp fukt men har svårt att släppa ifrån det. Om du inte använder plast i väggarna för att stoppa fukten att nå isoleringen kommer du att få problem i framtiden. Hygroskopisk isolering är säkrare när du är osäker på hur du ska gå tillväga. Lin-, ull-, papper- och träisolering har alla kapacitet att låta fukten vandra vidare. De har också lättare att torka om de har blivit fuktiga. Det ska dock nämnas att de har sämre brandsäkerhet än sten- och mineralull.

Brandsäkerhet

Du vill så klart ha material som inte brinner upp om de så bara nuddar ett värmeljus. Du kan köpa ytterdörrar som är extra brandsäkra, de kostar mer men kan stå emot elden bättre. Även material som gips och sten är bra att använda inomhus. Betong och stål är på modet och även bra material som inte fattar eld. Stål kan dock böjas och knäckas av värmen så de är inte lika säkra när de används som konstruktionsmaterial.