Säkerhet vid bostadsrättsköp

Det är inte bara efter du har köpt en bostad som du vill ha säkerhet, redan innan köpet ska du vara säker på att du gör ett bra köp. Att köpa en bostadsrätt är ett stort inköp, i många städer pratar vi miljonbelopp även för mindre lägenheter. Hur kan du säkra ditt köp och vara säker på att köpet är rätt?

Föreningen

Kolla upp bostadsrättsföreningen som du vill köpa av. En nybildad eller liten förening saknar rutiner och erfarenhet. Det kan handla om att de är för få ledamöter, att de tar alla eller inga beslut, de för inga protokoll över sina möten eller att de hanterar ekonomin fel. Du har rätt att se föreningens ekonomi, det är en offentlig handling, och borde studera siffrorna för att se om föreningen har god eller dålig ekonomi. En dålig ekonomi kan leda till höjda avgifter för alla medlemmar, dig inkluderat. Ta hjälp av mäklaren eller en ekonom för att tyda pappren, det kan vara ganska svårt att skaffa sig en uppfattning av stabiliteten i föreningen om du inte har gjort det tidigare.

Besiktning

Du ska alltid besikta en bostad innan du köper. Det går att skriva in besiktningsklausuler i kontraktet och vi rekommenderar att du alltid ha med en sådan. Klausulen gör det möjligt för dig att skriva på kontraktet och boka in besiktningen efteråt. Om besiktningspersoner hittar stora fel som du inte hade upptäckt, har du rätt att dra dig ur köpet utan att betala något extra. Du får till och med tillbaka kontantinsatsen. När du anlitar någon att besikta bostadsrätten är det viktigast att kolla i våtutrymmen, elen och ventilationen eftersom det är här som privatpersonen har minst erfarenhet och har lätt att missa större felaktigheter.

Försäkringar

Om bostadsrätten har renoverats gäller det att du kan få bevis på att konstruktionerna går att försäkra. Badrum ska helst ha våtrumsintyg och om bärande konstruktioner har påverkats ska det finnas konstruktionsritningar och bygglov. Om de har gjort ingrepp i bostadsrättens bärande konstruktion utan förenings tillåtelse och utan bygglov räknas det som svartbygge och du kan vara tvungen att betala för återställningen eller undersökningar om det upptäcks efter köpet. Fråga även om garantier på vitvarorna och arbeten som är utförda. Det ska finnas papper som bevisar inköp och byten i lägenheten som du sedan kan åberopa om någonting skulle gå sönder eller skadas.