Säkerhet vid vattenskada

En av de värsta sakerna som kan hända i ett hus är att du får en stor vattenskada. Den kan komma från ett brustet rör, läckande tak, sprucket avlopp eller en vitvara eller kran som inte håller tätt. Varför rören går sönder kan bero på ålder, oaktsamhet vid renovering eller frysning.

Elen

Om du får en större vattenskada måste du se till att snabbt plocka bort alla elektriska prylar som kan bli stående i vattnet. Det är inte bara för att rädda din laptop eller högtalare, vatten är otroligt bra på att leda elektricitet och i värsta fall kan du få en tillräckligt stor stöt som stannar hjärtat. Om det droppar från taket och liknande ska du strypa all ström till rummet tills du har fått in certifierade hantverkare för en bedömning. Skruva ut säkringen eller slå av säkringen till rummet.

Rörmokare

Koppla snabbt in en rörmokare som kan titta på skadorna och ge dig information som du kan ge till ditt försäkringsbolag. Företag som Rörjour har jour alla dagar och kan snabbt rycka ut för att hjälpa dig med läckande rör, brustna ledningar och andra vvs-uppdrag. Skriv in några hantverkare i telefonen som du vet har jour, då kan du snabbt hitta rätt nummer att ringa om olyckan är framme. I väntan på rörmokaren ska du stänga huvudledningen för inkommande vatten. Om du har vatten fulla källaren ska du meddela skadans omfattning, rörmokaren kan då ta med en pump som forslar ut vattnet eller ner i avloppet.

Försäkringsbolag

Du ska ringa in och anmäla vattenskada så fort du kan. I de flesta fall är du berättigad till ersättning för skadorna, dog med åldersavdrag på ledningar och delar som har skadats av vattnet. Försäkringsbolaget kommer att skicka ut en medarbetare som besiktar och undersöker skadan. En del bolag vill att du använder deras rekommenderade företag när du ska boka in jobbet för att åtgärda skadorna, se till att kommunicera väl med försäkringsbolaget och använd gärna mail eller inspelning för att vara säker på att det finns bevis för allting ni har pratat om.