Säkra material till badrummet

Ett badrum renoverar du helst bara en gång. Det är ett stort och dyrt åtagande där säkerheten måste vara på topp. Badrummet är rummet med högst risk och det rum som försäkringsbolagen är mest mån om är fackmannamässigt utfört. Du ska alltid se till att installera säkra material i badrummet och det krävs en del planering för att få allting på rätt plats.

Elen

Idag vill vi gärna ha uttag i badrummet för hårstylingredskap, en skäggtrimmer och för att kunna ladda den elektriska tandborsten. Du får aldrig dra fasta elinstallationer själv, de måste en elektriker göra. Och de ska stoppa dig om du planerar fel. Ett badrum är uppdelad i zon 1 och zon 2. Zon 1 är området där du duschar eller bada och en meter ut på väggarna. Hela golvet räknas som zon 1. Zon 2 är oftast resten av badrummet. I ett stort badrum kan det finnas områden så långt ifrån duschplatsen att de kan behandlas som ett vanligt rum.

Du får installera el på väggarna i zon 1 men det rekommenderas inte och ska du ha en armatur där behöver den vara av IP-klass 67, alltså helt vattentät. Du kan inte ha uttag i zon 1. Du kan ha el i taket i zon 1 såvida lampan och installationen sker minst 2,25 centimeter ovanför golvet. Zon 2 kräver IP-klass 21. Blandare och armaturer ska vara åtminstone 150 centimeter ovanför golvet. Vill du ha en snygg handdukstork i badrummet behöver du alltså ta reda på dess IP-klassning och därefter välja var den ska sitta. Majoriteten av IP 44 vilket gör det möjligt att installera dem i zon 1. En handdukstork kan värmas med el eller vatten, ibland båda, så du kan behöva både en elektriker och rörmokare för att få den på plats.

Säker Vatten

För att en rörmokare ska våga stå för full garantier på de blandare som installeras i badrummet behöver armaturen vara Säker Vatten-certifierad. Det är svenska branschregler som innebär att blandaren är testat och uppfyller våra strikta krav. Det säljs många blandare som inte är Säker Vatten-certifierade, bland annat alla IKEA-blandare. Tänk att ju billigare en blandare är, desto mindre är chansen att den är certifierad och desto svårare brukar det vara att hitta reservdelar om den skulle gå sönder. Helst vill en rörmokare att du köper blandare via hens företag och det kan helt klart gynna dig. Du kan få rabatt på produkterna och vet att företaget står för garantin om blandaren skulle börja läka eller gå sönder på grund av felaktig installation.