Säkert hem för små barn

Förutom de stora gråtattackerna är livet frid och fröjd med spädbarn hemma. Kaoset börjar inte på riktigt förrän de har lärt sig att gå och plötsligt inser man att huset är en dödsfälla! Barn är utforskare och äventyrare som utan fruktar närmar sig trappstupet och som måste undersöka allt som är vasst och lite för varmt. Så fort barnet börjar greppa och klättra är det dags att se över hemmets säkerhet så att du inte behöver hålla ett öga på barnet dygnet runt.

Luckor och lådor

De skåp och lådor som finns inom barnets räckhåll kan lätt bli klämrisker då de öppnar lådan och sedan lutar sig mot den utan att ta bort händerna med klämda fingrar som resultat. Det finns olika typer av dörrstoppare som kräver ett extra steg för att dörren ska öppnas. Du behöver en del för att alla köksskåp. Kökslådor kan du hålla stängd genom att stoppa ett skohorn genom alla handtag. Har du knoppar kan du dock behöva en dörrstopp.

Vassa hörn

Bord och låga skåp tänker du inte så mycket på, men som nybliven förälder blir du medveten om att bordets vassa hörn är i perfekt höjd för barnets ansikte. Det finns universala silikonhörn som du sätter fast på bordet som skyddar barnet om hen skulle ramla och slå sig mot bordet.

Trappor

Fienden i hemmet är nog trappan, rädslan att barnet ska tappa balansen och ramla ned för trappen börjar så fort ni kommer hem från sjukhuset. En grind är det enklaste alternativet. Har ni husdjur finns det grindar med hund- eller kattlucka så att husdjuren fortfarande har fri passage mellan våningarna och kan dra sig undan när barnet vill leka med dem.