Minska brandrisken i hemmet

Den absolut vanligaste dödsbranden i Sverige beror på rökning. En tredjedel av alla dödsbränder är orsakade av cigarettrök. För att minska detta kan det vara bra att undvika röka i soffan, sängen eller fåtöljen och inte röka nära annan inredning som lätt kan sätta fyr. Det är också viktigt blöta askan innan man slänger iväg fimpen.

I köket börjar de flesta bostadsbränder, oftast är anledningen bakom torrkokning. När temperaturen på plattan blir för hög kan fetter och oljor lätt antändas. Det är därför viktigt att inte lämna något på spisen. Försök hålla rent genom att inte lägga något på spisen som är brännbart till exempel post. Ha alltid som vana att kontrollera att spisen och ugnen är avstängd innan man lägger sig eller lämnar sitt hem. Något som inte går att understryka tillräckligt är att aldrig lämna ett rum med levande ljus. Levande ljus är inte helt ofarligt och det är viktigt att kontrollera att ljusstakar inte står för nära brännbart material och att de står stadigt.

Andra risker i hemmet

Det är också vanligt att det börjar brinna i elektronik, så som frys, kyl, torktumlare och disk- och tvättmaskin. Det är därför bra att göra enklare kontroller och se till att inte kontakter är i kläm eller glappar. Det kan också vara bra att alltid dra ut eller använda timer till hushållsapparater, så som brödrost eller kaffekokare. Tänk också på att aldrig ladda elektronisk utrustning i soffan, fåtöljen eller i sängen.

Att äga en braskamin eller eldstad är mysigt och perfekt för att få värme till huset. Braskaminen kan dock vara brandfarlig om den inte är installerad eller eldas på rätt sätt, om den inte blir sotad regelbundet och om inte askan blir skött.

Att bo i en lägenhet med trapphus eller soprum ökar risken för anlagda bränder. För att minska risken är det bra att inte förvara brännbart material i trapphuset eller källaren och att dörren till källaren, vinden eller garaget alltid är låsta. Investera i en brandvarnare så att man kan tjäna extra tid på att rädda, varna och kanske till och med släcka branden innan det är för sent.